top of page
Yazarın fotoğrafıumurhasan

Şaşkın Şirket

“Herkes zor zamanlar geçirir; bunlarla nasıl başa çıktığınız sizin kararlılığınızın ve adanmışlığınızın ölçütüdür.”

(Lakshmi Mittal)


Şaşkın kelime anlamı olarak, düşünceleri karışmış ve dağılmış,ne yapacağını bilmez duruma gelmiş kimse demektir. İşletmeler de insanlar gibi ilk üç aşamayı tamamlayıp dördüncü aşamaya geldiklerinde büyümenin getirdiği #karmaşa ve düzensizliği yönetemeyecek boyuta geldiklerinden sersemleyip şaşkın bir hale gelirler. #İşletme artık o hale gelmiştir ki ne kurucunun ne de yöneticilerin söyledikleri ve yaptıkları işletmeyi bu durumdan, çıkarmaya yetmez hale gelmiştir. İşletme adeta hasta ve güçsüz bir durumda, fiziksel ve ruhsal olarak tedaviye ihtiyaç duymaktadır. Bu şaşkın hal sadece işletme sahiplerini ve çalışanları etkilemez işletmeden hizmet alan müşteriler ve üçüncü kişiler de bu sonuçlardan olumsuz yönde etkilenirler.

Artık işletmenin mevcut aklı ve otoritesi işletmeyi bu şaşkın durumdan çıkarmak için yetersiz kalmıştır.

Böylesine bir durumu analiz ederek işletmenin dördüncü aşamaya gelip gelmediğini anlamak mümkündür. Bunun yöntemini ve belirtilerini ayrıntılı olarak ilerleyen sayfalarda açıklayacağız. #Şaşkınşirket aşamasını #analiz etmek için işletmenin sahipleri dışarıdan da destek alırlarsa faydalı olacaktır. Çünkü işletme çalışanları da genelde olayları kanıksayıp şaşkın bakışlarla etrafa bakıyor olabilirler. Bir labirentin içinde kaybolmuşken içeriden çıkış yolu ararken, labirente üstten dışarıdan bakan bir çift göz bu yolu sizden çok daha hızlı bulur.

Farklı olan sonuçları ancak labirentin dışından gelen ve dıştan bakan bir göz görebilir.

Bu aşamada işletme yönetimi genelde ikinci kuşağa geçmiştir. Artık kurucunun çocukları işletmeyi yönetmektedir. İşler daha karmaşık bir şekle girmiştir. Eğer kurucunun çocukları birden fazla ise bir de kardeşler arası anlaşmazlıklar baş gösterir. Kardeşlerin yönetimdeki yerleri ve sorumluluklarının düzenlenmesi, karar almada uyum sağlanması, işletmenin işlerini, yatırımlarını yürütmek ve #aile içi #iletişim konularında zorlukların üstesinden gelinmesi gerekir.

İşletme sahipleri ve yönetim bu karmaşa içine hapsolur sorunu çözmek için bataklığı bırakıp sineklerle uğraşır.

Bu aşamada yönetenler, “Şaşkın ördek misali başını dışarıda bırakıp suya tersinden dalar” duruma gelirler. Bu vaziyet içindeyken işletmenin #kurumsallaşma ve olgunlaşması için kararı vermenin tam zamanıdır. Çünkü insanlar yoğun baskı altında olmadıkları zaman çok nadiren karar verirler. Bu aşamadan işletmenin kurtulması, gelecekte güçlenerek yoluna devam etmesi amacına uygun olarak kurumsallaşma kararı üzerinde tüm #hissedarlar fikir birliği etmelidir. Alınan kararla doğru şeyin yapılması için hızlı ve disiplinle hareket edilmelidir.


43 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page