"Öncelikli olarak liderlerin bu süreçte gerçekliği tanımlamaları ve etrafına umut vermeleri önemlidir. Meslektaşlarınızla bağlantılı olun, onların yaptıkları veya yapmadıkları şeylerden emin olun. Dürüst iletişim, her şeyi çözmüş gibi yapmaktan daha doğrudur. "
Baskı Altında Sakin Kalmak
Şimdi proaktif adımlar atarak kriz devam ettikten sonra güçlü kalmak ve daha hızlı iyileşmek için işinizi daha güvenli bir konuma getirebilirsiniz. Aslında, virüsün ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin şu anda ekonomik iyileşme belirtileri gösteriyor. Bu tip salgın hastalıkların ve çevresel felaketlerin ileride artarak devam edeceğini öngörmelisiniz. Yapacağınız stratejik değişikler işinizin geleceğini şekillendirecektir. İşte işletmenizin koronavirüsten iyileşmesine yardımcı olacak birkaç temel strateji ve öngörü:
1- Koronavirüsün Müşterilerinizi Nasıl Etkilediğini Düşünün
Hangi sektörde olduğunuza bağlı olarak, müşterileriniz koronavirüs ile ilgili bazı yeni sorun noktalarına sahip olabilirler. Salgının müşterilerinizi nasıl etkilediğini ve nasıl yardımcı olabileceğinizi stratejik olarak düşünün. Daha sonra satış şeklinizi ayarlayabilir ve pazarlamanızı bu özel zorlukları ve endişeleri nasıl çözeceğinize göre yeniden tasarlayabilirsiniz. Örneğin, tüketiciler harcama alışkanlıklarını değiştiriyor ve bazı şirketler ve ürün kategorileri aslında büyüyor:
1.Market satışları artıyor
2.Tıbbi malzeme satışı artıyor
3.Bozulmaz süt ve meyveler tercih ediliyor
4.Moda & Luks çevrimiçi işlemler (internet satışları) 2019'un üzerinde kalıyor
5.Ev mobilyası ve bahçe gereçleri satışları da insanlar evde kaldığından arttı
2- Yeni Satış Kanallarını Kucaklayın
Ülkeler daha fazla kilitlenmeye başlasa bile, insanlar hala bir şeyler satın almak isteyecek ve satın alacaklardır. Alternatif satış kanalları aracılığıyla pazarınıza hizmet etmek için fırsatlar yaratabilirsiniz. Örneğin, #koronavirüs perakende işinize yaya trafiğini azaltıyorsa, #eticaret tekliflerinizi genişletmeye çalışın. Restoranlar mağazadaki müşterilerde bir düşüş gördü, bunun yerine paket servisi olan restoran yemekleri satıyorlar.
Seyahat kısıtlamaları, ürünlerin distribütörler aracılığıyla pazarlanma ve satılma şeklini de değiştirecektir. Satıcılar her zamanki gibi distribütör satış organizasyonlarına yerinde tanıtım yapamıyacaklar. Satıcıların nasıl etkileşimde bulunduklarını yeniden düşünmelerine ve dağıtım satış ekiplerine doğrudan dokunamadıklarında yeni teşvik yöntemleri bulmaları gerekir. Bunu nasıl yapacaklarına dair cevaplardan biri: Kanal içi pazarlama otomasyonu (TCMA) dur. Müşterileri ürün ve hizmetlere ikna etmek için bu sistemden yararlanılabilir. Bu sistem pazarlama portföyünde müşteriye dönük içeriği ve mesajlaşmayı artıran kritik bir bileşenidir.
3- İşinizde Uzun Vadeli Yatırımlar Üzerinde Çalışın
Özellikle B2B satışlarındaysanız, koronavirüs işinize daha uzun vadeli yatırımlar yapmak için bir fırsat olabilir. Özellikle kısa vadeli bir yavaşlama görüyorsanız, operasyonlarınızı, platformlarınızı ve süreçlerinizi yeniden değerlendirmenin ve uzun vadeli stratejik planlama yapmanın tam zamanı. Uzun vadeli düşünerek stratejik noktalardaki insan gücüne de yatırım yapın, iş ilanlarınızı uzun vadeli düşünerek beslemeye devam edin.
Mağazalar kapalıyken, e-ticaret daha fazla arttı. #Coronavirus, iş ve tüketici davranışlarını büyük ölçüde sarstı. Çevrimiçi mal ve hizmet satışına yatırım yapma fırsatını kullanınız. Artacak çevrim içi satışlara örnekler:
E-Ticaret, TeleTıp hizmetleri, Tele Konferans, Dijital Medya, Nakitsiz Ödeme, Dron ile Teslimat, Artırılmış Sanal Gerçeklik, Uzaktan Eğitim, Dijital Bankacılık, Evden Çalışma, Uzaktan Takip Yazılımları, Dijital TV ve Film Abonelikleri, Sosyal Mesajlaşma vb.
4- Bastırılmış Talep Patlamasına Hazır Olun
Bekleyen talep, bir hizmet veya ürüne olan talebin alışılmadık derecede güçlü olduğu bir durumu ifade eder. Ekonomistler genel olarak bu terimi, harcamaların azaldığı bir dönemin ardından halkın yeniden tüketime dönüşünü tanımlamak için kullanırlar.
Çinli işletmelerden bir başka ders de, koronavirüs sonrası ekonomik toparlanmanın beklediğimizden daha hızlı olabileceğidir. Bugün çok fazla geri çekilen talep, kriz sonrası hızlıca toparlanır. İşletmeler olarak buna hazır olmalı ve bundan faydalanacak biçimde konumlanmış olmalıyız. Şirketlerin yarın daha büyük başarılar için bugün iyi adımlar atabileceğine inanıyorum. Her zaman işlerimizi etkileyen zorluklar ve krizler vardır. Koronavirüs gibi büyük bir krizden bile fırsatları adapte edebilir ve kucaklayabilir ve daha güçlü geri dönebiliriz.
Comments